Bierbrouwen

Welkom o gij dorsteling!

Ik ben Hans-Bart en ik hou me bezig met een van de oudste dranken ter wereld: Bier.

Bier recepten zijn al gevonden in de overblijfselen van het oude Egypte en Grieken. Ook in de middeleeuwen was bier een van de meest populaire dranken. Dat kwam voornamelijk omdat het water uit de (stads)grachten meestal erg vies was. (ook omdat de stadsgracht ook het riool was) Er wordt zelfs gezegd dat de gemiddelde Nederlander in de middeleeuwen ongeveer 300 liter bier per jaar dronk. Dat is nu ongeveer 72.

Bier werd voornamelijk in abdijen en kloosters gebrouwen door vrouwen maar grote steden hadden vaak ook een stadsbrouwerij. Bier had in de middeleeuwen over het algemeen een laag alcohol gehalte. Dat moest ook wel, anders zou iedereen altijd dronken zijn. Abdijbier staat nu bekend als zwaar bier. Destijds maakten abdijen vaak zowel donker/zwaar als licht bier. Het lichte bier werd door de nonnen gedronken het zwaardere door de monniken.
Wist je ook dat tijdens de vastenperiode de monniken maar één glas bier per dag mochten? Nu kan jij misschien wel raden waarom dat abdijbier dan gelijk een stuk sterker werd gemaakt!

Wie weet, kun je binnenkort bij ons op een van onze evenementen een slokje komen proeven van deze eeuwenoude drank…Op dit moment zijn we druk bezig om ons eigen verbondsbier te realiseren en zelf te gaan brouwen, voorlopig mogen jullie het hiermee doen want ik verklap lekker niet te veel. Bier moet je proeven… niet vertellen!

Proost!

 

-foto volgt-