Bronsgieten

Bronsgieten

Gloeiend heet vuur en gesmolten metaal. Dat zijn de voornaamste ingrediënten van het ambacht bronsgieten.

Brons is een legering (mengsel) van koper en tin. In de bronstijd (in Nederland ca. 2000-800 v. Chr.) werd brons onder andere gebruikt om messen, zwaarden, bijlen en ander gereedschap van te maken. Vanaf de ijzertijd werd voor dergelijke voorwerpen voornamelijk ijzer gebruikt en beperkte het gebruik van brons zich steeds meer tot sieraden, beelden en dergelijke.

Om brons te kunnen gieten moet het metaal verhit worden tot ruim over de 1000 graden Celsius. De bronsgieters van ‘Het Bronsvuur’ gebruiken hiervoor een houtskoolvuur dat met behulp van blaasbalgen heet genoeg gemaakt wordt om het brons te laten smelten. Afhankelijk van de hoeveelheid metaal en andere omstandigheden kan dit tussen de 15 en 60 minuten duren. Daarna wordt het metaal in de voorbereide gietvorm(en) gegoten.

Bronsgieten is een ambacht wat veel tijd vraagt, niet alleen voor het gieten zelf, maar ook voor de voorbereiding en de nabewerking van de gegoten voorwerpen. Zo maken we bijvoorbeeld de smeltkroezen en gietvormen meestal zelf en moeten de gietsels bijgevijld, geschuurd en gepolijst worden.

De bronsgieters zijn niet alleen actief met het Ambachtsverbond, maar gieten ook regelmatig op andere locaties en evenementen, zoals te zien op de site van ‘Het Bronsvuur‘.

 

bronsgieten2  smeltkroes-uit-vuur