Houtsnijden

Houtsnijwerk,

 

Wees Welkom! Mijn naam is Willemijn en ik ben houtsnijder in het ambachtsverbond. Ik houd me vooral bezig met kleine werkjes zoals hangertjes en reliëf op kistjes en andere gebruiksvoorwerpen.

 

Houtsnijwerk is meestal decoratief maar soms ook functioneel in ons kampement. Het snijden van initialen om hamers in de smidse uit elkaar te houden, borden te herkennen of bijvoorbeeld het maken van een haaknaald, handvat of spatel in de keuken.

 

Een van de belangrijkste materialen in de middeleeuwen was hout. Hout was een van de meest beschikbare en gebruikte materialen ook als brandhout. Ondanks dat was hout kostbaar, planken zagen werd voornamelijk met de hand gedaan wat arbeidsintensief was.

 

Hout werd gebruikt voor huizenbouw, wapens, kisten en natuurlijk meubilair. Daarnaast werd hout gebruikt als handvaten in gereedschappen zoals hamers, beitels en bestek. Ook in de lagere/midden klasse werden veel houten voorwerpen bewerkt en gedecoreerd. Stukken werden doorgegeven van vader op zoon of moeder op dochter waardoor de investering van tijd voor het bewerken van het hout rendabel was. Houtsnijwerk was ook een veel voorkomende vorm van geschenken geven voor bijvoorbeeld een bruiloft.

 

Hiervan hebben we echter helaas niet veel terug gevonden 500 jaar later. Het hout wat de hand des tijd heeft overleefd vinden we vooral terug in de kerken. De meest voorkomende voorbeelden zijn preekstoelen met afbeeldingen van heiligen en Bijbelse taferelen.

 

Naast houtsnijden houd ik me ook bezig met houtbranden. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat houtbranden veel gedaan werd. Wat we wel weten is dat het met de mogelijkheden destijds wel had gekund. Door metalen gereedschappen in (hout) vuur te verhitten kunnen stukken hout ingebrand worden.

Collagehoutsnijden.jpg

 Klik voor vergroting