Smeden

Hoi ijzervreter, welkom bij het ambacht Smeden! Heb jij stalen zenuwen? Ik smeed ze wel om tot hekwerk.
Wat begonnen is in 2008 als interesse op een festival heeft me nooit meer losgelaten. Toen ik voor het eerst een smid in actie zag was ik gelijk gefascineerd door de mogelijkheden die het hete staal bood ten opzichte van koud bewerken. Je ziet letterlijk het metaal kruipen over het aambeeld en met 2 tangetjes leg je er zo een knoop in! het leek wel magie.
Ik heb toen een leuke tijd gehad met die smid maar mocht uiteindelijk niet zelf een poging wagen ergens op te meppen… maar dat heeft me er uiteindelijk niet van weerhouden! Groen als gras en niet wetende waar ik aan begon heb ik een aambeeld met de post besteld en zijn de experimenten begonnen in de achtertuin. Diezelfde avond nog smeedde ik een vork voor de haard! Het was verbazingwekkend hoeveel er ineens mogelijk werd… maar ook mis kon gaan :)
Na een poos zelf geprobeerd te hebben en veel boeken te hebben gelezen werd de kennis steeds groter. Naarmate er meer kennis bij kwam, kwam er ook steeds meer contact met andere smeden en kon je ze interessante vragen stellen. Gaandeweg leerde ik meer smeden kennen en ze hebben allemaal iets gemeen: Ze houden ervan om hun kennis te delen! En ze hebben allemaal dorst… Dat zal wel iets met het vuur te maken moeten hebben…
In 2012 was het dan zover dat we voor het eerst op een braderie stonden met ons zelf gemaakte smidsvuur en blaasbalg. Bezoekers vonden het super interessant en nu waren de rollen dan omgedraaid en herkende ik mijn eigen enthousiasme in de bezoekers. Waar ik zelf niet mocht smeden in 2008…laat ik nu wel geïnteresseerden even een poging wagen achter het aambeeld. De dankbaarheid en verbazing zijn niet te omschrijven en geven me veel energie waardoor de dag voorbij is voor je het weet en eten een luxe is waar je wel even zonder kan. Gelukkig hebben we ook hele lieve mensen in de keuken welke me dan komen storen met een zelfgemaakt drankje.
Al snel bleek de achtertuin niet meer aan de wensen te voldoen, het is toch raar hoe aambeelden een magnetische kracht op elkaar uitoefenen… wees gewaarschuwd; als je er een plaatst kan het zomaar zijn dat er ineens nog eentje naast staat! In 2014 hebben we een unieke kans gekregen: zelf een smederij opbouwen in een loods in Nijmegen in samenwerking met de vriendelijke vrijwilligers van Gebroeders van Limburg. Ook aan hun kant begonnen met een ontembare interesse in het smeden waarop een aanbod van ons volgde om dan bij hen een smederij te bouwen. De deal was snel gesloten!
Op 10 januari 2015 was het dan zover: de smederij is geopend! Een fantastisch feest was onvermijdbaar.
En die aambeelden en hun magnetisme? Nou, er zijn er nog 10 bijgekomen!
De loods was echter van tijdelijke aard en niet lang erna zou het pand gesloopt worden. We mochten in arpil 2015 op zoek gaan naar een nieuwe locatie.
Deze hebben we gevonden in Beunigen! Op het moment zijn we nog hard bezig deze nieuwe smederij vorm te geven om deze op 8 augustus definitief te openen.
Hou deze plek nog even in de gaten, na 8 augustus zal deze geupdate worden!
Heb je interesse om eens het smeden in persoon te ervaren? Neem dan contact op via de website onder het kopje ‘Contact’!
Tot snel bij het vuur!
Groetjes,
Leander
Vonken  IMG-20150120-WA0001
IMG-20141219-WA0026 SAMSUNG