Spinnen

Nee, niet die vieze kleine beestjes (nou, soms zijn ze anders best groot hoor!) nee, we hebben het over het ambacht! De vaardigheid om van vezels een koord te maken… en wie weet wat nog meer.
Leuk dat je komt kijken!

 

Spinnen

Van draad kun je hele mooie dingen maken – Je kunt ermee weven, haken, breien, ga zo maar door.

Maar hoe kom je aan de draad?Hiervoor zijn door de tijd heen heel veel oplossingen bedacht.
Het eerste waar veel mensen aan denken is het spinnewiel, maar daarvoor zijn er genoeg andere manieren geweest, zoals met je handen vezels in elkaar draaien tot een draad, maar ook door de draad aan een gewicht te hangen dat je laat draaien. Dat gaat natuurlijk veel sneller.Hoe werkt het?

Een van de oudste hulpmiddelen van deze soort wat simpelweg een steen.
Je gebruikt als begin een stuk draad dat je met je handen in elkaar draait, of een stuk draad dat je al had. Dat werd om de steen heen gebonden, zodat de steen hangt aan de wol vezels die je wil spinnen.
Door de steen aan het draaien te brengen, spint je draad vanzelf, en door het gewicht zal de steen ook langer blijven draaien.
Je neemt steeds extra plukjes wol of vezels, trekt het met je handen uit elkaar tot de gewenste dikte, en voegt het toe zodat de draad waar de steen aan hangt steeds langer wordt. Als hij te lang werd en de steen bij de grond kwam, draai je de draad om de steen heen en kun je verder.

De steen was een redelijk primitieve oplossing, en soms lastig om mee te werken. Maar later ging men hier speciaal voorwerpen voor maken die het makkelijker maakten. Hieruit komt de spintol.
Dit is waar wij vooral mee werken.

Spintol

De spintol is een tol die veel langer is dan de tollen die we als speelgoed gewend zijn, en die niet op de grond staat, maar aan je draad hangt. Hij werkt dus met hetzelfde principe als de steen, alleen efficiƫnter.
Een stokje, met een gewicht eraan (dit kan van hout, klei steen, etc.) en bovenin een inkeping waar de draad door geleid kan worden.
Je laat hem in de lucht tollen, waardoor de vezels waar hij aan hangt in elkaar worden gedraaid tot een draad.
Door de druk waar ze onder zitten, blijft de draad intact, ook als je hem van je klos afhaalt. warm water kan hier ook mee helpen.
De draad die klaar is wind je eromheen, tot je een flinke klos hebt.

Spinrokken

Vaak werd er naar de tol ook een spinrokken gebruikt. Dit is een tweede stok waar je voorraad wol (of wat je dan maar wil spinnen) op zat. Deze stok werd onder een van de armen geklemd, en de tol werd dat met de andere hand vastgehouden.
Maar het is misschien wel makkelijker om de wol gewoon in de hand te houden, omdat de tol dan ook makkelijker te hanteren is.

Hoewel er ondertussen nieuwere manieren om te spinnen zijn, te beginnen met het spinnewiel, maar ook industriƫle machines, wordt de spintol nog steeds op veel plekken in de wereld gebruikt.

Interesse gewekt? Via ‘contact’ op deze site kun je me te pakken krijgen.

 

Groetjes,

Thessa

 

spinnen