Zware Wapens

Welkom bij de zware wapens! Ook al bent u nog zo snel, mijn katapult krijgt u wel!

Ik ben Hans Bart (Je kunt me ook bij het bierbrouwen terug vinden) .

De middeleeuwen waren het hoogtij voor kastelen en ridders zoals we allemaal weten. Maar hoe goed getraind ze ook  waren…een zwaard doet niets aan een meters dikke kasteelmuur. Vóór de uitvinding van het buskruit en de kanonnen werden daarvoor de zware wapens ontwikkeld. Ingewikkelde houten constructies die projectielen honderden meters ver konden slingeren domineerden toen de hemelen. Projectielen konden variëren van stenen tot brandende ballen maar ook werden vaak rottende kadavers gebruikt om de vijand te infecteren en te verzwakken van binnenuit. En jij maar denken dat je veilig zit in je kasteel!

Op dit moment ben ik druk in de weer om een katapult te bouwen. Dat is de linker afbeelding hieronder. Katapulten zoals het onderstaande ontwerp zijn gebaseerd op ontwerpen van de Romeinen, die ze succesvol gebruikten tijdens het veroveren van Europa.

Op de planning staat de Blijde, een wapen wat projectielen op grotere afstanden af kon vuren. Dit is de rechter afbeelding hieronder.
Voorlopig worden het schaalmodellen maar wie weet kunnen we binnenkort de rotte tomaten op historische wijze op de smid afvuren…

afb_11kl